ik ben
net bevallen

'Los kraambed'

Ben je tijdens je zwangerschap en bevalling onder zorg geweest van een ziekenhuis? Ook dan kun je bij ons terecht voor de controles en begeleiding in je kraamweek. Je kunt je hiervoor aanmelden al tijdens je zwangerschap. Bel onze assistente of vul hier je gegevens in.

De eerste week

Dag 1 na de bevalling

Je verloskundige is verantwoordelijk voor de zorg voor jou en de baby. Bel daarom ten alle tijden bij zorgen op 06-22972718. De verloskundige zal in de eerste week een aantal keren op huisbezoek komen om te kijken hoe het met jou en je kindje gaat. De kraamverzorgster zal dagelijks bij jullie langskomen. Zij zal jullie begeleiden met de zorg voor jullie baby en zij voert controles uit bij jou en de baby.

Wat doet de kraamverzorgende?

  • Jou en je partner alles leren over de verzorging en het gedrag van de baby
  • Dagelijks jouw herstel controleren
  • Dagelijks de baby controleren op zaken als kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen
  • Als de kraamverzorgende constateert dat er iets niet goed gaat met jou of de baby, overlegt ze dit met de verloskundige
  • Ze doet de basis van het huishouden; de was van jou en de baby, het bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Heb je al kinderen? Dan verzorgt ze deze ook
  • Ze begeleidt bij het geven van borstvoeding

Adviezen voor de moeder

  • ga elke 3 uur naar de wc om te plassen. Spoel met water of plas onder de douche.
  • probeer je kindje elke 3 uur te voeden. Als het niet lukt, is het de eerste 24 uur niet erg, je baby heeft genoeg reserves uit je buik.
  • drink voldoende
  • neem paracetamol indien je last hebt van naweeën of hechtingen (maximaal 2 tabletten van 500mg om de 8 uur).
  • houd het bloedverlies in de gaten. Een beetje bloedverlies is uiteraard normaal.

Bel direct op het 06-nummer, indien:

  • je het grote kraamverband meer dan eens per uur moet verschonen omdat het vol zit
  • je veel stolsels verliest
  • je een stolsel verliest ter grootte of groter dan je vuist

Adviezen voor je baby

  • verschoon elke 3 uur de luier en bewaar de luiers. Kijk of jullie kindje geplast / gepoept heeft
  • temperatuur jullie baby elke 3 uur rectaal. Een temperatuur tussen 36,5 en 37,5 is normaal. Neem direct contact op indien jullie baby een temperatuur heeft van 38,0 graden of meer. Indien jullie baby een iets te lage temperatuur heeft, mag je eerst zelf jullie baby proberen op te warmen door bijvoorbeeld:
    • een extra kruik te maken
    • extra kleertjes aan te doen / extra dekentje om jullie baby heen te wikkelen
    • de baby uitkleden (laat het mutsje wel op) en bij jou of je partner bloot op bloot leggen met veel doeken over de baby heen.
  • Temperatuur je baby dan na ruim 1 uur nogmaals om te kijken of de temperatuur gestegen is tot 36,5 graden of meer. Indien dit niet het geval is, bel 06-22972718.

Dag 2 na de bevalling

De aangifte van jullie baby moet binnen 3 werkdagen na de geboorte gedaan zijn (de dag van de geboorte telt hierin niet mee). Maak vandaag een afspraak voor de aangifte bij het gemeentehuis in de gemeente waar jullie kindje geboren is. Dit is dus niet perse de gemeente van jullie woonplaats. Om de aangifte te kunnen doen, neem je een geldig legitimatiebewijs mee en eventueel de akte van erkenning (indien je niet getrouwd bent). Een verslag van de bevalling kun je meenemen, maar is niet verplicht.

Zodra de aangifte is gedaan, krijgt het consultatiebureau informatie dat jullie baby geboren is en zullen zij rond dag 7 of 8 langskomen voor de hielprik en de gehoortest. Meer informatie?

Dag 3 tot 6 na de bevalling

Kraamtranen

Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van kraamtranen, ofwel: babyblues. Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Meestal verdwijnt dit vanzelf na een paar dagen. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet te veel kraamvisite ontvangen.

Stuwing

Je kunt wat last hebben op dag 4 en/of 5 van gestuwde borsten. Je mag hiervoor 2 tabletten van 500mg paracetamol om de 8 uur innemen indien dit nodig is. Soms gaat stuwing gepaard met wat verhoging of rillerigheid. Indien je temperatuur stijgt naar > 38,0 °C, bel ons dan op het spoednummer.

Gewichtsverliest bij je baby

Alle baby’s vallen wat af in de eerste week na de geboorte. Dat is heel normaal. De kraamverzorgster en wij zullen het gewicht goed in de gaten houden. Rond dag 4 zijn de meeste baby’s op hun dieptepunt qua gewicht. Daarna zit er vaak weer een stijgende lijn in het gewicht.

Geel zien van je baby

De meeste baby’s worden een paar dagen na de geboorte een beetje geel, ongeacht hun eigen huidskleur. Dat is normaal en gaat na een paar dagen vanzelf weer over. De gele kleur van de huid wordt veroorzaakt door een afbraakstof uit het bloed van je baby. Deze afbraakstof heet bilirubine en komt dan in de huid terecht. Alle baby’s worden met veel hemoglobine geboren. Hemoglobine is nodig om zuurstof op te nemen. In de baarmoeder kunnen ze zelf nog niet ademen en daarvoor hebben ze meer hemoglobine. Na de geboorte is dit niet meer nodig en wordt het afgebroken. Indien er twijfel bestaat of de baby niet te geel is, zullen wij eventueel een extra onderzoek inzetten.

Dag 7 en 8 na de bevalling

Hielprik en gehoortest

Iemand van het consultatiebureau zal langskomen voor de hielprik en de gehoortest. Meer informatie?

Het geven van vitamine k en/of d aan je baby

Indien je borstvoeding geeft, dien je op dag 8 te starten met het geven van vitamine K en D druppels aan je baby.

Indien je flesvoeding geeft, dien je op dag 8 te starten met het geven van vitamine D druppels aan je baby (vitamine K zit al verwerkt in de flesvoeding). Meer informatie?

Laatste controle bij je thuis

Je verloskundige komt voor het laatst langs en zal de zorg voor nu, indien mogelijk, afsluiten. Daarbij wordt gesproken over bloedverlies, anticonceptie, trainen van de bekkenbodemspieren, het starten van vitamine K en D, overdracht van zorg naar consultatiebureau en huisarts en de nacontrole. Uiteraard mag je de verloskundige nog altijd bellen bij vragen. Na 6 weken zal de verloskundige zorg echt worden afgesloten door middel van een nacontrole. Voor de nacontrole mag je zelf een afspraak maken met onze assistente.

Na de eerste week

Borstvoeding

In principe sluiten we de zorg pas af als alles goed op de rit is. Zo ook de borstvoeding, als je borstvoeding wil geven.
Soms komen er toch nog vragen of problemen na de eerste week. In principe mag je ons daarvoor altijd bellen.
Heb je meer begeleiding nodig? Dan werken we samen met een lactatiekundige; een professional gespecialiseerd in borstvoeding.
Bel haar gerust voor een vrijblijvend advies.

Bloedverlies

Bloedverlies is normaal na een bevalling en kan tot een week of 6 na de geboorte duren. In principe moet het bloedverlies afnemend zijn. Indien je weer wat actiever wordt, zal je zien dat het bloedverlies soms iets toeneemt. Dat is normaal. Het is belangrijk dat het bloedverlies over all afneemt.

Vruchtbaarheid na de bevalling

Je kunt weer vrijen wanneer je daar behoefte aan hebt. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • geef de huid bij de ingang van de vagina de tijd om goed te genezen
  • heb geen gemeenschap als je nog bloed verliest

De eerste menstruatie kan vanaf 6 weken weer op gang komen. Het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Als je geen borstvoeding geeft, kun je al vanaf 3 weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn.

Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden, zorg dan dat je een voorbehoedsmiddel gebruikt als je seks hebt. Het geven van volledige borstvoeding kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen, maar niet uitsluiten.

Welke anticonceptiemethode het best bij jou past, hangt af van verschillende dingen. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn. Welke anticonceptiemethode past bij mij?

Ben je geïnteresseerd in een spiraaltje? Die kun je bij ons laten plaatsen door Jasmine of Maaike. Zij zijn erin gespecialiseerd.
Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Ik wil een spiraal’.

Bekkenbodem

Je bekkenbodemspieren worden tijdens de bevalling opgerekt. Na de bevalling krijgen deze spieren weer langzaam hun oude vorm en kracht terug. Je kunt last van bekkenbodemklachten krijgen, bijvoorbeeld:

  • urineverlies, vooral bij hoesten, niezen en tillen (stress-urine-incontinentie)
  • niet goed kunnen ophouden van windjes
  • verlies van ontlasting
  • een zwaar drukkend gevoel in de onderbuik en de bekkenbodem
  • pijn in het bekkenbodemgebied, bijvoorbeeld tijdens het fietsen of pijn bij het vrijen

Ongeveer 6 weken na de bevalling horen de klachten – met oefeningen – te verminderen. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met je huisarts of een bekkentherapeut. Welke oefeningen kan ik doen?

Postnatale depressie

De eerste periode na de bevalling heeft 1 op de 8 vrouwen last van lichte tot zeer ernstige psychische klachten. Een postnatale depressie herken je aan somberheid, nergens zin in hebben, niet willen eten en niet kunnen slapen. Heb je sombere buien die niet weggaan, lig je de hele nacht wakker, kun je niet van dingen genieten (ook niet van je pasgeboren baby; misschien wil je hem ook niet vasthouden of wens je dat hij nooit geboren was), heb je geen eetlust en zie je op tegen de dag, praat daar dan over met je verloskundige of huisarts. Bij 1 op de 10 vrouwen gaan deze depressieve gevoelens na de bevalling niet vanzelf over. Zij komen in een postpartum depressie terecht, oftewel een postnatale depressie. Deze depressie kan lang aanhouden.

Typische klachten van een postnatale depressie zijn: huilen, angst en prikkelbaarheid, piekeren en slecht slapen. Als je psychische klachten hebt is het belangrijk dat je contact opneemt met je verloskundige of huisarts. Meer informatie?

Nacontrole

Ongeveer 6 weken na de bevalling vindt er een afsluitende controle plaats bij je verloskundige. Je mag daarvoor zelf een afspraak maken bij de praktijk. Tijdens de nacontrole wordt er vooral gepraat en teruggekeken op de bevalling en kraamtijd. Eventuele extra onderzoeken kunnen altijd worden gedaan indien nodig. Daarnaast is er alle ruimte voor vragen. We vinden het leuk als je jouw kindje meeneemt naar de nacontrole, maar het hoeft niet. Wat voor jou handig is.

meer informatie?